Разположена живописно в самия Балкан сред благословена от Бога и смайваща с красотата си природа, Враца, както пише "Цариградски вестник" през 1858 г., е място "назначено от провидението, гдето прозабнат много науки и художества, от които да ся ползуват и други страни в нашето отечество".
          Враца е градът, където планината започва от централния площад. Това уникално съчетанието на града с балкана, прави мястото изключително удобно за туризъм. Един от най-големите му плюсове е точно възможността в много малък диаметър да посетиш много природни и културно-исторически забележителности.
          До скоро Враца беше позната основно с пещерата Леденика, рогозенското съкровище и Околчица - лобното място на Христо Ботев. Към тях обаче можем да допълним още много. Ще започнем с най-големия исторически музей в Северозападна България, където освен рогозенското съкровище, можете да видите съкровището на Могиланската могила, плочката с най-старата писменост в света, най-старият скелет, открит в Европа, и много други находки от национална и световна величина.
          Не по-малко интересни са етнографският музей и двете средновековни кули, които се намират на няколко десетки метра от централния площад. От самия площад тръгват и стъпала, които само след 10 минути ще ви отведат до Хижата и паметника „Вестителят на свободата“, от където се открива невероятна панорама към целия град. Там можете да разгледате безплатно музейната експозицията на туристическо дружество „Веслец” и да се подкрепите в сладкарница над нея.
          За четвърт час от централния площад в посока балкана ще стигнете и до хотел „Чайка”. Само след няколко минути ще забравите за града и ще се озовете сред невероятно красивата природа на парк „Врачански балкан”, заобиколени от 600-метрови скали. След хотела на около 300 метра в посока село Згориград, ще стигнете и до самия проход Вратцата - рай за алпинистите и любителите на отдиха на открито.
          Едни от първите заселници на това уникално място, са траките, които преди 16 века,се заселват точно тук и полагат основите на първото селище, от което води началото си град Враца. В местността „Градището”, която е под скалите от другата страна на реката срещу хотела и където тази година се извършват археологически разкопки, се очаква да бъде обособен атрактивен парк, където посетители да могат да се докоснат до разкритите крепостни стени, сгради и артефакти, носещи посланията на далечното минало.
          За да получите подробна информация за град Враца, за неговата култура и история, за Божия мост и къщата на баба Илийца, за близките светилища и манастири, за 20-те маршрути за пешеходен туризъм, за ски и картинг пистите, за търговските центрове и заведенията за хранене и забавление, и за всичко останало, което ви интересува, най-добре е да посетите официалния сайта на Враца и региона www.visit.vratza.com
          Екипът на хотел „Чайка” Ви пожелава приятен престой и много забавления във Враца и региона.
www.chaika.net
2007 Chaika hotel   All Rights Reserved!
www.chaika.net
Welcome to Chaika hotel
Select your language here:  BG I EN I RU