Назад в новини
8481

Вибір торцювальної пили

Зміст:

Неможливо уявити собі сферу деревообробки без використання спеціального інструменту. Один з популярних інструментів — торцювальна пили. Вже з її назви стає зрозуміло, що її основне призначення — обробка торців заготовок, тобто, поперечний різ деревини. Цим вона відрізняється від циркулярної пили, що використовується для поздовжнього розпилу.

Зрозуміти, як вибрати торцювальну пилу — не дуже складна справа, але тільки якщо ви орієнтуєтеся в головних поняттях та характеристиках. В будь-якому разі, вам допоможе консультант, але процес піде швидше, якщо ви будете знати, які задавати питання. Далі в статті ми розглянемо будову торцювальних пил, їх технічні характеристики, додаткові функції та витратний матеріал.

Будова торцювальної пили

Основні компоненти будь-якої торцювальної пили — електричний двигун та пиляльний диск. Вони з’єднані редуктором — деталлю, що передає зусилля двигуна пильному диску. Всі разом вони складають функціональний блок торцювальної пили. Вмикається двигун за допомогою тумблера увімкнення, який знаходиться на ручці.

Будова торцювальної пили

Весь блок встановлений на основі, що називається станиною. На ній закріплюється поворотне коло, за допомогою якого можна виставити потрібний кут розпилу, а також упор. У якісних агрегатів станини виготовляються з алюмінієвих сплавів. Це робить їх легкими і при цьому надійними.

Деталь, що з’єднує функціональний блок та станину, називається маятником. Це поворотний важіль, в якому встановлений підпружинений шарнір. Наявність маятника дала другу назву торцювальним пилам — маятникові пили.

За допомогою маятника можна керувати робочим модулем. На початку роботи робочий диск пили знаходиться над заготовкою. За допомогою важеля його опускають донизу, занурюючи в матеріал. В станині передбачений спеціальний розріз, через який проходить диск.

Що стосується повороту диска інструменту в горизонтальній площині, багато пил дозволяють здійснювати його тільки в одну сторону — від електричного приводу.

Торцювальні пили не можуть розрізати дуже широкі заготовки. Наприклад, при встановленому ріжучому диску діаметром 255 мм торцювальна пила зможе розпиляти під прямим кутом заготовку перерізом 90 мм. При виборі іншого кута максимально припустимі габарити заготовки зменшуються.

Щоб досягти більшої ширини розпилу, пилам додають тягову функцію. У такого інструменту функціональний блок може рухатися вздовж лінії розпилу. Такий інструмент має назву торцювальних пил з протяжкою.

Читайте також:  Що повинно бути в столярній майстерні?

Вибір типу двигуна

Двигун пили часто встановлюють з правої сторони від робочої частини. Це також пили, в яких він трохи посунутий назад, щоб дати більше простору для роботи. Це дозволяє оператору працювати будь-якою рукою, а також нахиляти диск в обидві сторони.

Є 2 типи двигуна, які можна зустріти в торцювальних пилах:

  • асинхронний;
  • колекторний.

Асинхронний двигун

Серед усіх типів двигунів асинхронний вважають найбільш економічним. Він надійний та видає найменше шуму. Асинхронні двигуни надійні, тому що в них мінімальна кількість елементів, що труться. Це дозволяє їм мало нагріватися та довго не зношуватися — єдина деталь, що буде зношуватися, це підшипники.

Серед мінусів можна назвати високе співвідношення маси до потужності. Асинхронний двигун потужністю близько 2 кВт буде важити близько 20 кг. Це накладає деякі обмеження на його використання, тому що користуватися надто важким інструментом не дуже зручно. До того ж, при роботі від електроенергії з промисловою частотою двигун не зможе розвинути швидкість обертання ротора вище 2850 об/хв.

Колекторний двигун

Це найпопулярніший тип двигуна в торцювальних пилах. За тієї ж ваги, що і в асинхронного двигуна, колекторний зможе видавати більший крутний момент. Максимальна швидкість обертання в нього також набагато вища — до 10 000 тис. об/хв. і навіть вище. Колекторні двигуни дозволяють легше керувати ними та стабілізувати кількість обертів.

Серед мінусів двигунів цього типу: більш високий рівень шуму, ніж у інших, необхідність замінювати витратний матеріал (щітки).

Потужність торцювальних пил

Потужність торцювальних пил частіше за все знаходиться в межах 800-2500 Вт. Універсальними вважаються пили потужністю приблизно 1600-1800 Вт, тому що вони підходять для широкого спектру завдань, виконуючи як побутові, так і професійні завдання. Їх часто купують для домашніх майстерень або невеликих підприємств.

Торцювальна пила в роботі

Споживана потужність — важливий параметр. Якщо правильно підібрати пилу, можна буде досягти оптимального співвідношення потужності та оброблюваного матеріалу, зробити роботу більш ефективною. Чим вища потужність, тим більшого діаметру диск можна встановити на пилу. Зворотна сторона медалі — збільшення ваги пили та її габаритів.

Кількість обертів торцювальної пили

Це ще одна важлива характеристика. Найбільш розповсюджені значення — від 2800 до 6000 об/хв. Виконати якісний різ без дефектів, сколів та розщеплення деревини можна тільки на високих обертах. Наприклад, якщо діаметр пиляльного диску складає 266 мм, то мінімальна швидкість обертання складатиме 2800 об/хв. Професійні моделі торцювальних пил здатні розвивати 4-5 тисяч обертів на хвилину навіть при встановленому диску з великим діаметром.

Додаткові функції торцювальної пили

Кожна сучасна пила обладнана додатковими функціями, що покликані підвищити комфорт при роботі з торцювальною пилою та забезпечити необхідний рівень безпеки.

Система видалення пилу

Щоб видалити пил, який утворюється при роботі, використовують патрубок та мішок для збирання пилу або будівельний пилосос. Використання пилососа — кращий варіант, тому що він дає можливість видаляти навіть дрібний пил, який з’являється при роботі на високих обертах.

Система видалення пилу дуже важлива, навіть якщо вам потрібно вибрати пилу для домашнього використання. Велика кількість пилу, яка утворюється при розпилюванні, буде засмічувати інструмент, а також залишатися в повітрі, яким ви дихаєте. Щоб зберегти інструмент та здоров’я, краще одразу передбачити цей момент.

Захисний кожух

Захисний кожух слугує для захисту оператора під час роботи. Навіть коли пила увімкнена, спеціальний кожух закриває диск. По мірі поглиблення в заготовку кожух відсувається, відкриваючи диск.

Обмеження глибини розпилу

Ця функція допомагає проводити роботу по виборці пазів або торцюванню профілів, обмежуючи глибину, на яку може врізатися диск.

Як вибрати торцювальну пилу для майстерні

Лазерна направляюча

Наявність лазеру дозволяє бачити траєкторію, за якою буде проходити різ. Це важливо при різі під кутом, тому що ви витратите менше часу на підготовку до роботи.

Підсвітка робочої зони

Вбудована підсвітка забезпечує комфорт при роботі в умовах недостатнього освітлення. Ви зможете добре бачити заготовку в процесі роботи, навіть якщо зовнішнє освітлення не дуже добре.

Плавний пуск

Ця функція дозволяє двигуну поступово набирати оберти замість того, щоб стартувати одразу на повну потужність. Це подовжує термін його експлуатації та запобігає заклинюванню диска при старті роботи. До того ж, пила не буде смикатися.

Регулювання обертів

Ця функція дозволяє налаштувати пилу для роботи з певними матеріалами. Різні типи деревини, матеріали на її основі, пластмаси, оргскло і т.п. потребують різних значень кількості обертів диска.

Підтримка обертів

Якщо в пили є така функція, вона буде зберігати стабільні оберти навіть у разі навантажень. Константна електроніка буде додавати оберти, якщо вони починають падати через навантаження. Це дозволяє отримати рівний розпил, однаковий по всій довжині.

Пиляльні диски

Дуже велике значення має пиляльний диск. Його параметри впливають на глибину та ширину пропилу, необхідну потужність пили. Крім того, диски бувають різні за кількістю зубів, їх величині та формі.

Пильні диски для торцювальної пили

Зовнішній та посадковий діаметр диска

Посадковий діаметр диска впливає на те, чи можна буде взагалі встановити його на пилу. Найбільш популярне значення — 30 мм. Як правило, ви будете зустрічати пили, призначені для роботи саме з таким витратним матеріалом.

Набагато більше різноманіття в тому, який у дисків буває зовнішній діаметр. Він може вказуватися в дюймах або міліметрах. Найбільш популярний — 255 мм. Чим більше діаметр витратника, тим більшу за своїми габаритами заготовку ви зможете розпиляти. Щоб працювати з великим диском, пилі знадобиться більше потужності. В будь-якому випадку, ви не зможете встановити диск з діаметром більше припустимого — він не встане на своє місце. Така особливість конструкції торцювальних пил дозволяє забезпечити безпеку при роботі.

Також не рекомендується встановлювати диски надто маленького розміру. При ввімкненні пили двигун буде відчувати мінімум опору та почне видавати надто велику кількість обертів — це зашкодить пилі.

Тип матеріалу

Диски бувають двох типів:

  • монолітні;
  • твердосплавні.

Монолітні виготовляються з міцних сортів сталі з підвищеним вмістом вуглецю. Вони досить швидко зношуються, натомість їх можна заточити власними зусиллями.

Твердосплавні зроблені зі сталі інструментального типу. На кінці кожного зубця в них є напайка з твердого сплаву, частіше за все, карбіду вольфраму. Вони коштують дорожче, але мають високий ресурс, чому й стали популярними серед професіоналів.

Товщина диска

Від товщини диска залежить ширина пропилу та матеріал, який рекомендується ними розпилювати. Тонкі диски мають менший запас міцності, натомість при роботі з ними виходить більш тонкий розпил. Це має значення в обробці цінних порід дерева. Товсті диски міцніші, але забирають більше матеріалу при розпилі.

Кількість та розмір зубців

Кількість зубців диска може сильно розрізнятися — від 8 до 90. Велика кількість зубців призводить до зниження швидкості різа, але пропил буде більш чистим. З малою кількістю все навпаки. Якщо ж говорити про розмір зубів, маленькі краще підходять для чистових пропилів, а великі — для чорнових, але швидких.

Форма зубців

Існують зубці з різною формою:

  • Трапецієподібна. Добре справляється з деревиною, ДСП, пластиковими деталями та кольоровим металом.
  • Увігнута. Використовується, щоб розпилювати багатошарові матеріали, наприклад, ламінат.
  • Перемінна (зубці почергово скошуються в обидві сторони). Добре підходить для роботи з фанерою та МДФ.

Головне про вибір дисків

Вся важлива інформація про диск вказана в маркуванні. Ви можете знайти її на полотні. Знаючи, що саме потрібно шукати, ви зможете легко підібрати для себе диск, тим не менш, багато моментів бувають не такі очевидні, як хотілося б. Якщо ви сумніваєтеся, краще звернутися до консультанта, ніж ризикувати та брати диск «на око». Найчастіше, найкращий варіант — отримати консультацію людини, яка має реальний досвід роботи. Якщо такої можливості немає, орієнтуйтеся за двома головними характеристиками: визначте діаметр, який підійде конкретній пилі, та обирайте диск в залежності від матеріалу, який буде розпилювати.

Читайте також:  Вибір пильного диску по дереву

Поради та правила по вибору торцювальної пили

В цьому блоці ми дамо короткі поради стосовно моментів по вибору торцювальної пили по дереву та оптимальних технічних характеристик.

Максимальна ширина заготовки

Максимальна ширина заготовки залежить від діаметру диска та наявності функції протягування. Чим більший діаметр, тим більшу за шириною заготовку можна буде розрізати. Функція протягування передбачає можливість пересування силового блоку по заготовці за допомогою штанг та направляючих. Якщо вам потрібно буде працювати з широкими заготовками, обирайте пилу з протяжкою.

Глибина різу

Цей параметр залежить від діаметру диска. Він досягає свого максимуму при різі під кутом 90 градусів, а при похилому різі зменшується. При виборі торцювальної пили уточніть, диски якого діаметру можна на неї встановлювати, і яку вони дадуть глибину розпилу. Додаткова перевага — обмежувач глибини розпилу. Він дозволяє проводити якісну виборку пазів.

Робота під кутом та нахилом

Можливість регулювання повороту та нахилу значно розширює функціонал пили. Різ під кутом забезпечує секція з можливістю обертання, яка встановлена на станині. За її допомогою можна повертати диск по відношенню до заготовки. Різ під нахилом доступний у моделей, в яких можна нахиляти диск в одну або дві сторони. Якщо вам потрібно проводити подібні роботи, уточніть наявність цих функцій в інструмента.

Різ під кутом торцювальної пили

Точність різу

Точність різу залежить від швидкості обертання диска, кількості його зубів та матеріалу, з якого він виготовлений. Чим вища швидкість та кількість зубців, тим точнішим буде різ. Якщо ви хочете отримати додаткову точність при різі, обирайте пилу з лазерним вказівником — ви будете бачити точне місце дотику диска та деревини навіть при різі під кутом.

Висновки

Вибір торцювальної пили — комплексне завдання, при якому потрібно враховувати велику кількість нюансів. Отримавши про них уявлення, ви зможете правильно підійти до питання ти вибрати для себе інструмент, який зможе задовольнити ваші потреби.

Читайте також:  Як вибрати кращий рейсмус для дому