Назад в новини
85223

Як правильно працювати бензиновою мотокосою

Зміст:

Садовий тример — дуже корисне обладнання для будь-кого, хто має власну ділянку. Тримери для саду також називають мотокосами. Вони бувають бензиновими та електричними. Догляд за електричними тримерами для трави дуже простий, а от власникам бензинових потрібно знати багато нюансів. В цій статті ми детально розповімо про те, як запустити тример, обкатати його, а також як правильно косити ним траву.

Підготовка бензинового тримера до роботи

Перед тим, як почати роботу з мотокосою, потрібно виконати декілька дій, які підготують інструмент до роботи.

Паливна суміш

Перед тим, як почати обкатувати двигун нової бензокоси, потрібно приготувати якісну паливну суміш. Для бензокоси з двотактним двигуном знадобиться відповідне мастило та бензин. Їх потрібно змішати в певній пропорції, дізнатися про яку можна з інструкції до тримера. В інструкції також вказана інформація про паливо та мастило, рекомендовані для конкретної моделі.

Не готуйте паливо з запасом, розраховуйте таку кількість, якої вистачить для одного покосу. Пристосуйте для палива пластикову каністру. Також підійде скляна або металева ємкість. Щоб зручно набирати мастило, вам знадобиться звичайний шприц.

Трапляється, що виробники інструменту та мастила вказують різні пропорції, тому власники бензинових тримерів не знають, яку з них обрати. Зазвичай в інструкції до тримера буває вказана пропорція 1:25, а в інструкції до мастила — 1:50. Яка буде кращою?

Спеціалісти вважають, що якщо в інструкції до тримера вказана пропорція 1:25 або 1:30, виробник просто не знає, яке саме буде використовуватися мастило. Надто велика кількість мастила шкодить інструменту, тому що воно не згорає повністю, залишаючи невелику кількість нагару, який потім забиває деталі двигуна. Краще віддати перевагу пропорції, яку рекомендує виробник мастила.

Перший запуск тримера

Коли тример заправлений паливною сумішшю, можна запускати інструмент. Для цього виконайте наступні дії:

  • Покладіть інструмент на рівну поверхню.
  • Закрийте повітряну заслінку за допомогою відповідного важеля.
  • Підкачайте трохи палива в карбюратор за допомогою праймера.
  • Увімкніть тумблер запалювання.
  • Почніть витягувати тросик запуску, доки не відчуєте опір.
  • Після цього зробіть кілька сильних ривків, поки бензокоса не запуститься.
  • Коли тример запуститься, відкрийте повітряну заслінку.

Як запускати бензокосу

Якщо запустити бензокосу не вийшло, або ж він одразу глохне, спробуйте трохи відкрити повітряну заслінку на карбюраторі.

Обкатка нового бензотримера

В цьому розділі ми розповідаємо про середньостатистичну ситуацію у випадку покупки нового тримера. Якщо ви хочете прочитати про обкатку тримерів нашого бренду, ви можете знайти інформацію в інструкції, що знаходиться на сторінках товарів.

Якщо ви тільки купили інструмент, потрібно його обкатати. Для цього дайте двигуну трохи прогрітися на холостих обертах 3-5 хв. Після цього інструмент повинен попрацювати 10-15 хв. Після перерви (10 хв) повторіть все спочатку — і так поки в баку не закінчиться паливо.

Після цього можна вважати, що первинне обкатування закінчене, а інструмент готовий до роботи. Не забувайте слідкувати за температурою двигуна та редуктора, щоб не допустити їх перегріву. Повним обкатуванням вважається випрацювання 5 баків паливної суміші. В цей період краще не працювати тримером у важких умовах. Під час обкатування варто робити перерви, щоб не давати двигуну перегріватися. Це подовжить термін експлуатації інструменту.

Як правильно косити траву садовим тримером

Робота бензотримером достатньо проста, якщо знати головні принципи та трохи набити руку. Ось декілька порад, які допоможуть вам досягти хорошого результату та зберегти газон у належному вигляді:

  1. Якщо потрібно зрізати високу траву та бур’яни з міцним стеблом, косіть подвійними рухами. Спочатку зрізайте верхню частину стеблів, рухаючи косою зправа наліво, а потім скосіть все, що залишилось, рухаючи в зворотній бік.
  2. При необхідності обробки великої площі потрібно розділити ділянку на квадрати, починаючи рух на зовнішніх сторонах та поступово рухаючись до центру.
  3. Робота на схилах проводиться за наступним алгоритмом: почніть знизу, скошуючи траву паралельними лініями та поступово піднімаючись догори. Трава буде падати донизу, на вже скошену ділянку, не заважаючи працювати.
  4. Щоб скосити рослини навколо будь-якої перешкоди, потрібно враховувати захист бензотримера. Рухайтесь навколо перепони, обережно водячи біля нього інструментом.
  5. Завжди встановлюйте на бензиновий тример тільки якісні насадки. При роботі з волосінню або ножами низької якості траву може не зрізати, а виривати з корінням — газон швидко зіпсується.

Читайте також:  Як вибрати мотокосу бензинову

Як косити траву волосінню

Косити тримером, на якому встановлений волосінь або струна — безпечніше, ніж працювати ножами. Однак ефективність роботи буде нижчою. Краще завжди підбирати витратники під певні задачі та комбінувати їх використання.

При роботі з бензиновим тримером, на якому встановлена волосінь, потрібно дотримуватися наступних порад:

  • косити на висоті біля 10 см над землею;
  • спочатку скошувати верхню частину трави, а потім зрізати стебло біля основи — це допоможе уникнути намотування на робочу частину;
  • вести агрегатом краще в тому напрямку, в якому обертається котушка;
  • при покосі покриву газону краще працювати кінчиками волосіні, щоб знизити навантаження на двигун;
  • через кожні 15 хвилин роботи потрібно давати бензотримеру відпочити.

Як косити траву тримером з волосінню

Як косити траву ножами

Ножі (диск) добре показують себе при роботі з жорсткою травою або чагарником, але вам потрібно дотримуватися деяких правил безпеки. Ось головні моменти, про які потрібно пам’ятати при використанні ножів:

  1. Ножі підходять для скошування жорсткої трави, молодих дерев або кущів.
  2. Для більш складних завдань знадобиться більший діаметр диска з ножами.
  3. Встановлюйте на тример тільки диски, габарити яких відповідають можливостям інструменту. У протилежному випадку, тример може зламатися.
  4. Якщо інструмент увімкнений, ним можна тільки косити, але не замінювати витратник, змащувати або проводити огляд бензотримера.
  5. Обирайте диски, спираючись на інформацію, вказану на ньому, а також слідуючи інструкції від виробника.
  6. Не заточуйте ножі самостійно, це може зіпсувати деталь.

Як косити траву бензокосою з ножем

Популярні питання про роботу садових бензинових тримерів

В цьому розділі ми відповіли на декілька питань про бензинові тримери.

Чому мотокоса не заводиться?

Якщо бензотример не виходить завести або він одразу глохне, потрібно перевірити запалювання, демонтувавши свічу. Суха свіча означає, що проблема прихована в системі, що відповідає за подачу палива. Волога свіча говорить про несправність системи запалювання. Якщо на свічці видно нагар, потрібно очистити її або замінити.

Ще однією причиною може стати засмічення повітряного фільтра. Якщо він забруднений мастилом, його потрібно почистити, помити та висушити.

Чому глохне мотокоса?

В залежності від того, в який момент глохне тример, причини можуть виявитися різними.

При натисканні на газ

  • У випадку заглохання бензинового тримера при натисканні на газ потрібно перевірити повітряну заслінку. Якщо вона встановлена в закритому положенні, її потрібно встановити у відкрите.
  • Ще один варіант — фільтр, що засмітився.
  • Також може бути пошкодженою прокладка між циліндром та карбюратором.
  • Тріснутий паливний шланг буде викликати підсос повітря.

На холостих обертах

Буває, що бензокоса глохне через якийсь час після запуску. Причинами можуть виявитися:

  • неправильно відрегульований карбюратор;
  • забруднення карбюратора, фільтра або заслінки дроселя;
  • повітря в системі карбюратора;
  • несправність в системі запалювання;
  • нестача бензину.

Чому гріється мотокоса?

  • Одна з частин, що найбільше нагріваються — редуктор. Якщо в механізмі недостатньо мастила, шестерні будуть тертися та нагріватися. Те саме може відбуватися з новими редукторами, шестерні в яких не встигли притертися. Робоча температура редуктора може досягати 60°С.
  • Ще одна причина перегріву бензокоси — використання на максимальних навантаженнях. Інструмент має регулярно відпочивати.
  • В паливній суміші може не вистачати мастила — це призведе до масляного голодування, підвищенню рівня тертя та виділенню великої кількості тепла під час роботи.
  • Забруднені отвори для потоку охолоджуючого повітря.

Чому димить мотокоса?

Зверніть увагу на колір диму:

  • білий або сіруватий колір — перевантаження двигуна або нестача мастила;
  • синій — надто велика кількість мастила;
  • чорний — низька якість палива.

Мотокоса — чим замінити волосінь?

Якщо можливостей волосіні не вистачає, щоб скошувати жорстку траву або кущі, можна спробувати встановити армовану волосінь. Ще одна альтернатива — диск з ножами. Він підійде для роботи навіть з молодими деревами та жорсткою порослю.

Читайте також:  Тример або газонокосарка — що вибрати для стрижки ділянки?

Висновок

Якщо ви будете дотримуватися цих нескладних правил, бензокоса покаже себе з кращого боку та буде працювати найбільш ефективно. Не забувайте правильно зберігати інструмент та доглядати за ним — у такому разі бензиновий тример прослужить довго та стане надійним помічником у господарстві.